Om Nilla

 eye

Biografi

Uppväxt

nilla_missa-150x150Nilla Nielsen fick en tuff start när hon kom till världen med navelsträngen virad flera varv runt halsen. Hon adopterades snart av familjens svarta vildkatt som flyttat in och kanske var det där hennes kärleksfulla relation till djur och natur grundades. Efter många äventyrsresor i världen och nio liv redan förbrukade säger hon skämtsamt att hon kanske ärvde lite extra överlevnadsförmåga.

nilla_babyNilla Nielsen är född och uppvuxen i Helsingborg men tillbringade en stor del av sin barndom i Göinges skogar där hennes mamma har sina rötter. Kärleken och respekten för naturen, djuren och livsstilen att inte slösa med jordens resurser var självklarheter. Nillas familj var musikalisk, morfar spelade mandolin, munspel, gitarr och mormor cittra och tramporgel. Nillas pappa var storbandsmusiker, mamma sjöng och det var alltid sång och musik i hemmet.

Sitt första rockband började hon spela keyboard i när hon var 13 år. Innan dess var det elorgel som gällde och några år senare fick hon sin första gitarr. Sin första låttext skrev Nilla när hon var 8 år. Redan då handlade det om empati och tron på att förändra världen.

Skivbolag, debutalbum och tsunamikatastrof

När Nilla var 8 år flyttade hennes pappa tillbaks till Danmark och deras relation fick en svår vändning. Känslan av att vara oönskad finns reflekterad i smärtsamma och utlämnande “Blood Money” och “The Girl You Used to Know” från Nillas första album “Redemption Sky”. Att skriva starka och berättande låtar är Nillas signum och hon skriver från hjärtat om sånt som betyder något. Nillas miljö och samhällsengagemang är något som genomsyrar hennes artisteri och hon sätter ord på många människors längtan, hopp, ilska och drömmar.

geckologga (stor)Nilla startade skivbolaget Gecko Music 2004 och släppte i slutet av året albumet “Redemption Sky”. 2008 släppte Nilla äntligen sitt andra album “Shellshocked” som hon också själv producerat.

”Jag tror inte att jag ensam kan rädda världen med min skiva men om jag kan beröra en lyssnare på något sätt, få någon att inspireras, lyftas, då har jag lyckats. Musik är universellt och allt vi gör ger ringar på vattnet.”

Att det gick 3 relativt tysta år sedan debutalbumet har en dramatisk förklaring. Strax efter att debutalbumet kom ut reste hon till Thailand för att samla kraft i sitt favoritelement bland hajar, delfiner och andra havsvarelser och skadades då allvarligt i tsunamin på Phi Phi Islands. Hon befann sig på stranden när tsunamin kom och skadades svårt och var sjuk i infektioner mer än ett år därefter. Planerad promotion och spelningar fick ställas in.

Upplevelsen har naturligtvis även tagit uttryck i hennes skapande. Gripande och suggestiva låten “Black Water” med sina mantraliknande refränger fyller lyssnaren som en vacker bön tillägnad alla saknade.

Efter tsunamin skrev Nilla också sången “Himmelen måste saknat sin ängel” som laddats ner över 5 000 gånger och Nilla har framfört den vid flera minnesceremonier. Låten finns även med i en nymixad version på albumet “Så nära” (2012).

2014 utgavs hennes självbiografi “Valhajsflickan, en sann berättelse om och av en överlevare”, där hon bland annat berättar om sina upplevelser i samband med tsunamin, vägn tillbaka till livet, om svåra relationer, men också om spännande resor där hon simmat med hajar, vandrat i Himalaya, och om möten med fantastiska människor och djur.

Miljö- och samhällsengagemang

Nilla med hedersprisGenom sitt miljö- och samhällsengagemang har Nilla Nielsen medverkat med sin musik i många sammanhang. “Hymn for Orangutan (Lullaby for the Wounded)” från “Higher Ground” är tillägnad Lone Nielsens arbete för att rädda de sista orangutangerna och regnskogen på Borneo. Nilla Nielsen arrangerade 2009 Systerfestivalen till förmån för Maiti Nepal. Nilla Nielsens musik är med i Greenpeace klimatfilm “Framtiden börjar nu”, och i dokumentärfilmen om hemlösa, “Känn ingen sorg för mig Helsingborg”, av Jill Jarnsäter och Diddi Olofsson. Sången “Spirit Sister” är specialskriven till Lena Landéns undervattensfilm om fridykning med vilda delfiner.

Under hösten 2012 mottog Nilla Project Save The Earths hederspris vid Miljöfestivalen i Göteborg. Motiveringen löd:

”För sitt fina miljö- och samhällsengagemang bl a för orangutanger och regnskog på Borneo samt systerfestivalen till förmån för Maiti Nepal”

Internationell lansering

I januari 2010 släpptes hennes tredje album, ambienta “Shadows”.

Våren 2010 medverkade Nilla Nielsen i en längre intervju i SVT:s program Gokväll. I november 2010 blev Nilla Nielsens uppmärksammade musikvideo för singeln “Just Dance” (videon är inspelad helt under vatten) nominerad på The North Sea Film Festival i Amsterdam.

I juni 2010 släppte Nilla Nielsen sitt fjärde album “Higher Ground”, som hon skrivit, producerat och där hon spelar de flesta instrument själv.

Våren 2011 lanserades “Higher Ground” i Tyskland. Vid samma tid överraskade Nilla genom att ge ut “Jeg elsker dig”, en klubblåt på danska! Midsommaren 2011 gjorde Nilla konserter i Nordnorge, som följdes upp under vintern. Sommaren 2012 spelade hon på Copenhagen Songwriters Festival. Under 2013-14 har Nilla fortsatt spela utomlands i Danmark, Norge och på Azorerna (Portugal).

Nilla Nielsen har också arbetat med och skrivit texter till andra artister, som på Nils Eriksons album “On The Verge” (2007). Under 2009-11 turnerade Nilla Nielsen med Dan Hylander & Orkester – och medverkade även på hans album “Den försenade mannen” som utkom 2011. Nilla har även bl a spelat med Mikael Rickfors, Lasse Lindbom och Janne Bark.

2016 gjorde hon 14 utsålda föreställningar med en rockshow på Sundspärlan i Helsingborg tillsammans med Hasse Andersson och Nisse Hellberg, där framförde hon bl.a. singeln “Destination Unknown” som spelats flitigt på Sveriges Radio P4, och en bejublad duett i “Vem får nu se alla tårar” tillsammans med Nisse Hellberg. (Klicka på bilden för video på youtube)

Musik på svenska

Nilla Nielsens 4 första album har alla varit på engelska, men i juli 2012 släppte hon albumet “Så nära”, där hon för första gången sjunger helt på svenska.

De nya låtarna på svenska, inte minst singlarna “Kommer inte att sova i natt” och “Jag har sett det på Facebook”, har varit mycket uppskattade bland fans, konsertpublik och media. De har öppnat nya vägar och Nilla har bl a spelat på flera visfestivaler. Nilla har aldrig tidigare gjort så många spelningar och synts så mycket i massmedia som de senaste åren.

ROCKALBUMET GOOD DAY 2016

2016 släpptes Nilla Nielsens rockalbum ”Good Day”. Rockplattan tar oss tillbaka till Nillas rötter i rocken, och doftar Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Patti Smith, Bob Dylan, Alanis Morissette, Sheryl Crow, Kacy Crowley och PJ Harvey-influenser.
Som alltid behandlar Nillas karaktäristiska starka och poetiska texter inte bara komplicerade kärleksrelationer utan även politiskt brinnande aktuella ämnen som jämlikhet, patriarkat, miljöfrågor, utnyttjandet av världens resurser och existentialism. Albumet är skrivet och producerat av Nilla.

Utmärkelser

Nilla Nielsen har mottagit Konstnärsnämndens stipendium 2010 och SKAP:s musikstipendium 2008 och 2011.

En glädjespridande liveartist

En fantastisk familj musiker som blivit Nillas fasta punkt och följeslagare på spelningar har bidragit med imponerande musikaliska insatser och man bör inte missa chansen att uppleva Nilla Nielsen live. Hon är mer spelsugen än någonsin och i hennes repertoar blandas råa upproriska strömmar och mjuka intima influenser från husgudar som U2, Jimi Hendrix, Alanis Morissette, Bob Dylan, Tracy Chapman.

Nilla Nielsen framträder solo, på duo och med helt band.

Som hon skriver i konvolutet till “Shellshocked”:

”Welcome to my heart, I hope you will like it here”

Valhajsflickan

NillaNielsen_Valhajsflickan_COVERÅret var 2004 och framtiden såg ljus ut – hon hade precis släppt sitt debutalbum. Istället hamnade hon mitt i helvetet. Tsunamin drog henne med sig och hon skadades svårt i Thailand. “Valhajsflickan” är artisten Nilla Nielsens självbiografiska bok. Den handlar om att överleva och att komma tillbaka. Den handlar om att stå på scen och bli ett med publiken. Men den handlar lika mycket om att älska och önskan att bli älskad tillbaka. Eller om alla möten – såväl med människor runt om i världen, som med havets invånare under otaliga dykningar i det stora blå. Den handlar om relationer och svek. Om sorg, svärta, smärta. Och om ljus, hopp, glädje och allt som är underbart. Om att dela med sig. Och om miljön som vi alla bör vårda. Listan kan göras lång. Nilla Nielsens debutroman går djupt under ytan på den prisade och samhällsengagerade kompositören och textförfattaren. Vid det här laget har hon gett ut fem fullängdsalbum, genomfört åtskilliga turnéer och spelningar, medverkat på en lång rad välgörenhetsevenemang… och nu alltså även fångat personliga tankar, upplevelser och erfarenheter i en annorlunda samling texter – som blivit till en annorlunda bok. Följ med på en annorlunda resa!

“Valhajsflickan – en sann berättelse om och av en överlevare” släpptes i januari 2014 med ett medföljande soundtrack som består av en samling låtar med anknytning till berättelsen.

 Tiger

Tiger_Cover_Front“Tiger, en visionär med ett mörkt förflutet, rekryteras av cellen Law of Nature, för världsförbättrande insatser. Hennes erfarenheter av mänskliga relationer har lämnat henne skadad. Hon har levt som ett djur i en bur. Till slut fattar hon mod att fly, till en annan kontinent, och finner sin fristad i ett kampsportsläger i Thailands berg nära Burma. Tiger vet inte exakt vad hon ger sig in på när hon antar det första uppdraget. Men hon litar på cellen, LON, som delar hennes otåligt brinnande önskan om en bättre värld. Kontakten knyts på en glamorös nattklubb i New Yorks innekrets bland rockstjärnor och skådespelare, och snart befinner hon sig på andra sidan jorden, i Manilas stinkande hamn där hon mönstrar på en illegal hajfiskebåt.
Shark Attack One i Filippinerna blir det första av en rad uppdrag där Tiger med livet som insats kämpar mot onda makter.
Hennes fars plötsliga och mystiska dödsfall gör att hon åter får djupare kontakt med sin familj i Skåne, men en skrämmande och oväntad verklighet uppenbarar sig.”

“Välkomna att svepas med i en intensiv historia med flera starka kvinnliga karaktärer, som vid en filmatisering lätt passerar Bechdeltestet. Huvudpersonen Signe, som går under smeknamnet Tiger, blir värvad för mycket specifika uppdrag runt om i världen. Tiger är en hjältinna som brinner för sin övertygelse, men hon är samtidigt högst mänsklig med allt vad det innebär av brister, egenheter och bakgrund.”

“Tiger” släpptes i september 2016 och är Nilla Nielsens första spänningsroman.