Biografi
Uppväxt
Nilla Nielsen är född och uppvuxen i Helsingborg men tillbringade en stor del av sin barndom i Göinges skogar där hennes mamma har sina rötter. Kärleken och respekten för naturen, djuren och livsstilen att inte slösa med jordens resurser var självklarheter. Nillas familj var musikalisk, morfar spelade mandolin, munspel, gitarr och mormor cittra och tramporgel. Nillas pappa var storbandsmusiker, mamma sjöng och det var alltid sång och musik i hemmet.
Sitt första rockband började hon spela keyboard i när hon var 13 år. Innan dess var det elorgel som gällde och några år senare fick hon sin första gitarr. Sin första låttext skrev Nilla när hon var 8 år. Redan då handlade det om empati och tron på att förändra världen.
Skivbolag, debutalbum och tsunamikatastrof
När Nilla var 8 år flyttade hennes pappa tillbaka till Danmark och deras relation fick en svår vändning. Känslan av att vara oönskad finns reflekterad i smärtsamma och utlämnande ”Blood Money” och ”The Girl You Used To Know” från Nillas debutalbum ”Redemption Sky”. Att skriva starka och berättande låtar från hjärtat är Nillas signum. Hennes miljö- och samhällsengagemang är något som genomsyrar hennes artisteri och hon sätter ord på många människors längtan, hopp, ilska och drömmar.
Nilla Nielsen startade skivbolaget Gecko Music 2004 och släppte i slutet av året debutalbumet ”Redemption Sky”. 2008 släppte Nilla äntligen sitt andra album ”Shellshocked” som hon själv producerat. ”Jag tror inte att jag ensam kan rädda världen med min skiva men om jag kan beröra en lyssnare på något sätt, få någon att inspireras, lyftas, då har jag lyckats. Musik är universellt och allt vi gör ger ringar på vattnet.” säger Nilla med ett leende.
Att det gick 3 relativt tysta år sedan debutalbumet har en dramatisk förklaring. Strax efter att debutalbumet kom ut reste hon till Thailand för att samla kraft i sitt favoritelement bland hajar, delfiner och andra havsvarelser och skadades då allvarligt i tsunamin på Phi Phi Islands. Hon befann sig på stranden när tsunamin kom och skadades svårt och var sjuk i infektioner mer än ett år därefter. Planerad promotion och spelningar fick ställas in.
Upplevelsen har naturligtvis även tagit uttryck i hennes skapande. Gripande och suggestiva låten ”Black Water” med sina mantraliknande refränger fyller lyssnaren som en vacker bön tillägnad alla saknade.
Efter tsunamin skrev Nilla också sången ”Himmelen måste saknat sin ängel”, som hon har spelat vid flera minnesceremonier. Den är en av hennes mest spelade låtar och finns även med i en nymixad version på albumet ”Så nära” (2012).
“Higher Ground” – och musik utomlands
I januari 2010 släpptes Nilla Nielsens tredje album, ambienta ”Shadows”.
Våren 2010 medverkade Nilla Nielsen i en längre intervju i SVT:s program ”Go’kväll”. I juni 2010 släppte Nilla Nielsen sitt fjärde album ”Higher Ground”, som hon skrivit, producerat och där hon spelar de flesta instrument själv.
Våren 2011 lanserades ”Higher Ground” i Tyskland. Vid samma tid överraskade Nilla genom att ge ut ”Jeg elsker dig”, en klubblåt på danska! Midsommaren 2011 gjorde Nilla konserter i Nordnorge, som följdes upp under vintern. Sommaren 2012 spelade hon på Copenhagen Songwriters Festival. Sedan dess har Nilla fortsatt spela utomlands i bl a Danmark, Norge och på Azorerna (Portugal).
“Så nära” – musik på svenska
Nilla Nielsens 4 första album har alla varit på engelska, men i juli 2012 släppte hon albumet ”Så nära”, där hon för första gången sjunger helt på svenska.
De nya låtarna på svenska, inte minst singlarna ”Kommer inte att sova i natt” och ”Jag har sett det på Facebook”, har varit mycket uppskattade. De har öppnat nya vägar och Nilla har bl a spelat på flera visfestivaler.
Rockalbumet “Good Day”
2016 släppte Nilla Nielsen albumet ”Good Day”. Plattan tar oss tillbaka till Nillas rötter i rocken, och doftar Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Patti Smith, Bob Dylan, Alanis Morissette, Sheryl Crow, Kacy Crowley och PJ Harvey-influenser.
Som alltid behandlar Nillas karaktäristiska starka och poetiska texter inte bara komplicerade kärleksrelationer utan även politiskt brinnande aktuella ämnen som jämlikhet, patriarkat, miljöfrågor, utnyttjandet av världens resurser och existentialism. Albumet är skrivet och producerat av Nilla.
En glädjespridande liveartist
En fantastisk familj musiker som blivit Nillas fasta punkt och följeslagare på spelningar har bidragit med imponerande musikaliska insatser och man bör inte missa chansen att uppleva Nilla Nielsen live.
Nilla Nielsens sköna rockmusik, starka texter, varma röst och hjärtliga scennärvaro har uppskattats på mer än 600 livespelningar genom åren – både i Sverige och utomlands. Efter att Nilla blev mamma tog hon en paus från livespelningar, men sedan vintern 2023 har hon gjort comeback och står nu åter på scenen.
Nilla Nielsen framträder solo, på duo och med helt band. Nilla har spelat med många duktiga musiker – bl a Niklas Ekelund (gitarr), Erik Urban (bas) och Bengt Johnson (trummor).
Förutom sina egna låtar blandas det i hennes repertoar råa upproriska strömmar och mjuka intima influenser från husgudar som U2, Jimi Hendrix, Alanis Morissette, Bob Dylan och Tracy Chapman.
Som hon skriver i konvolutet till Shellshocked:
Welcome to my heart, I hope you will like it here
Samarbeten med andra artister
Nilla Nielsen har också arbetat med och skrivit texter till andra artister, som på Nils Eriksons album ”On The Verge” (2007). Under 2009-11 turnerade Nilla Nielsen med Dan Hylander & Orkester – och medverkade även på hans album ”Den försenade mannen” (2011).
Jan Arild Sørnes gav 2014 ut en countryversion av Nillas låt ”Så nära” på norska.
2015 gav Nilla Nielsen ut jullåten ”Hjärtats sång”, som hon skrivit tillsammans med Lasse Lindbom.
I november-december 2016 spelade Nilla Nielsen på Sundspärlans julshow “Tomtebloss & rock n roll” i Helsingborg tillsammans med Hasse Andersson och Nisse Hellberg.
I december 2017 medverkade Nilla Nielsen i organisationen Light of Days välgörenhetskonserter i Köpenhamn och Malmö, tillsammans med bl a Eric Bazilian (The Hooters), Vini ”Mad Dog” Lopez (Bruce Springsteen & The E Street Band), Jeffrey Gaines och Joe D’Urso.
Nilla har även spelat med bl a Mikael Rickfors, Lasse Lindbom, Janne Bark och det norska rockbandet Blått & Rått.
Författardebut med självbiografin “Valhajsflickan”
I januari 2014 gav Nilla Nielsen ut självbiografin ”Valhajsflickan – en sann berättelse om och av en överlevare”. Boken är Nillas debut som författare och hade även ett medföljande soundtrack, som består av en samling låtar med anknytning till berättelsen. Första upplagan sålde snabbt slut och en ny fick tryckas. Boken har även givits ut som e-bok och som ljudbok.
I september 2016 följde hon upp med spänningsromanen ”Tiger”. Boken är Nielsens romandebut. Även den har senare givits ut som e-bok (på engelska) och som ljudbok.
Miljö- och samhälsengagemang
Genom sitt miljö- och samhällsengagemang har Nilla Nielsen medverkat med sin musik i många sammanhang.
Låten ”Hymn for Orangutan (Lullaby for the Wounded)” från albumet ”Higher Ground” är tillägnad Lone Nielsens arbete för att rädda de sista orangutangerna och regnskogen på Borneo.
Nilla Nielsen arrangerade 2009 Systerfestivalen till förmån för Maiti Nepal.
Nillas musik är med i Greenpeace klimatfilm ”Framtiden börjar nu” och i dokumentärfilmen om hemlösa ”Känn ingen sorg för mig Helsingborg” av Jill Jarnsäter och Diddi Olofsson.
Låten ”Spirit Sister” är specialskriven till Lena Landéns undervattensfilm om fridykning med vilda delfiner.